Nieuws 1

Nieuws

     

Een geweldig opera concert in Musis Sacrum!
Vrijdagavond 16 februari hebben wij een concert gegeven in Musis Sacrum in Arnhem. Dit concert had als thema: Gelders Opera Goud. Wij hebben hierbij samengewerkt met drie koren: Arnhems Oratoriumkoor, Gelders Opera- en Operette Gezelschap en Cantatekoor Wageningen. Daaarnaast hebben wij ook twee fantastische solisten begeleid: Eric Reddet en Deirdre Angenent. Op het programma stonden meerdere opera- en operettewerken van onder andere Gounod, Mascagni en Verdi.

 

 

 
Wat was het een geweldig concert! De samenwerking was fantastisch. We vulden elkaar perfect aan. Hierdoor konden zowel koor als orkest als solisten zich van hun beste kant laten zien. Het werd een spetterende avond met veel mooie klanken. Het optreden werd dan ook beloond met een enthousiaste, staande ovatie.  
We geven u hierbij graag een impressie met de eerste foto's. Zodra er meer foto's beschikbaar zijn, krijgt u dat meteen te zien op deze website. Voor nog meer (na)genieten, bezoekt u dan ook even onze Facebookpagina en Instagram.  
     
Nog even samen borrelen voor de feestdagen
Op de laatste repetitie van het jaar komen alle leden van het OGSO nog even bij elkaar voor een eindejaarsborrel. Zo sluiten we met elkaar gezellig het jaar af. Eerst hebben we nog even gerepeteerd en na de pauze was er tijd om samen te borrelen. Iedereen nam hapjes of drinken mee. De meest lekkere baksels en borrels kwamen langs! Het was erg gezellig om elkaar op deze manier wat langer te spreken. 
 
 
     
De muziek voor ons operaconcert klinkt al erg mooi! In januari gaan we weer verder met ons operaprogramma voor het concert in februari: Opera Goud. Er zijn nog kaarten beschikbaar. Klik hier voor meer informatie en klik hier om direct kaarten te bestellen. We wensen u fijne feestdagen en we hopen u in het nieuwe jaar weer bij onze concerten te zien! 
 
   
Mooie concerten en door naar het operaconcert!
We hebben 18 en 19 november twee hele mooi concerten gegeven in de Hanzehof in Zutphen en in de muziekschool in Doetinchem. Ons programma was deze keer zeer gevarieerd programma, met veel delen uit de meer bekende werken. We kijken er zelf met veel plezier op terug. Wat hebben we lekker muziek gemaakt en dat was in de zaal goed te merken. We hebben veel complimenten mogen ontvangen uit het publiek over ons spel en onze programmering.
 
En nu natuurlijk weer verder naar ons volgende mooie project: Gelders Opera Goud! Dit concert is op 16 februari in Musis in Arnhem. Bij dit concert werken wij samen met Arnhems Oratoriumkoor, Gelders Opera- en Operette Gezelschap en Cantatekoor Wageningen. Zij vormen samen een groot koor, dat wij als het OGSO muzikaal gaan begeleiden. Ook doen er twee fantastische solisten mee. We spelen onder andere stukken van Mascagni, Gounod en Strauss. De stukken daarvoor staan alweer op onze lessenaars en het belooft een fantastisch concert te worden. Lees meer op deze website, bij concerten. Of lees meer op de website van Gelders Opera Goud: https://operagoud.nl. Wilt u meteen kaarten bestellen, klik dan hier. Wees er op tijd bij, het aantal plaatsen is beperkt.
 
   

Het OGSO legt de laatste hand aan de concerten
Het OGSO is flink aan het repeteren voor de concerten op 18 en 19 november. Afgelopen zaterdag heeft het orkest een oefendag gehad in de Vrije School in Zutphen. Onze dirigent Alexander Geluk werkt daar als muziekdocent en heeft geregeld dat we op deze mooie lokatie terecht konden. 

 

We hebben in aparte groepen gewerkt, strijkers en blazers met slagwerk apart. Daardoor kon elke groep zich richten op hun eigen uitdagingen. Later op de dag werden de groepen weer samengevoegd. We konden meteen horen dat er hard gewerkt was! Het was heerlijk om een hele dag bezig te zijn met deze mooie muziek. 


 
We zijn nu toe aan de laatste loodjes en de muziek klinkt nu al erg mooi. We hopen dan ook dat u op 18 of 19 november naar ons komt luisteren. Wilt u kaarten bestellen of meer informatie over de concerten, klik dan hier. Kijkt u ook eens op onze Facebookpagina of Instagram. Ook daar houden we u op de hoogte over alle laatste nieuwtjes van het orkest. Zo bent u weer helemaal bij!


 
   
OGSO-Nieuws oktober
Onze oktober-editie van het OGSO-Nieuws is verschenen! Lees hier meer over onze komende concerten, onze twee jubilarissen Boudewijn Alsche en Fons van Pul, bijzondere hobby's van onze leden en nog veel meer. 
   

Repetities zijn weer van start
We zijn het nieuwe seizoen weer met frisse energie begonnen met de repetities. Wat was het fijn om elkaar na de vakantie weer te zien en om weer verder te gaan met het mooie programma van de najaarsconcerten. Frank Lange, gastdirigent, heeft de eerste repetities geleid (zie foto). 

 

 

 


 

De najaarsconcerten vinden op 18 en 19 november plaats, in respectievelijk de muziekschool in Doetinchem en de Hanzehof in Zutphen. Het thema van deze concerten is 'Op leven en dood'. We hebben dan een gevarieerd programma met fantastische werken, zoals bijvoorbeeld: Danse Macabre van Saint Saëns en Dance of the Knights van Prokofiev. Klik hier voor meer informatie over de najaarsconcerten. Hier kunt u ook meer lezen over onze plannen voor een operafestijn in februari 2024. Wij kijken uit naar een geweldig seizoen met mooie concerten.

 

 


 

 

Een succesvol solistenconcert!
Afgelopen donderdag hebben we met onze solisten een geweldig concert gegeven in een volle zaal van Amphion Muziekschool in Doetinchem. Speciaal voor deze avond hadden de muzikanten zichzelf in een zomers 'jasje' gestoken. Zo werd het een fleurig geheel op het podium, zoals u terug kunt zien op de foto's.

 

 

De trompettisten Jan Bakker en Koen Koster (zie hiernaast) vertolkten het duet uit de Parelvissers van Bizet. De violisten Isabel Marín (hierboven), Alice Sui (hieronder) en Sascha Bergsma (schuin hieronder) brachten respectievelijk de Meditation van Tsjaikovski en het vioolconcert van Mendelssohn ten gehore. Zij speelden allemaal de sterren van de hemel en kregen allen een grote ovatie van het enthousiaste publiek.

 

 

Graag geven we u met deze foto’s een kleine impressie van deze avond. Binnenkort komen alle foto’s op onze site bij het fotoarchief. We laten het hier weten wanneer ze erop staan. Zo kunt u nog eens nagneieten van deze mooie avond.

 

 

 

Wij zijn alweer bezig met onze najaarsconcerten op zaterdag 18 en 19 november 2023. Het thema van deze concerten is: muziek 'Op leven en dood'. Nadere informatie over deze concerten volgt nog op deze website. Hopelijk zien wij u in het najaar!

 

 

 


Solistenconcert in juni!
In tegenstelling tot wat u van ons gewend bent, hebben wij nu ook een concert gepland in juni. Het gaat een heel bijzonder concert worden, met verschillende solisten. Dit zal plaatsvinden op 15 juni om 20.00 in de Bizetzaal van muziekschool Doetinchem. Klik hier om meer over dit concert en drie solisten te lezen. De toegang is gratis, maar u moet wel even vantevoren reserveren. Klik hier om dat te doen. We zien u graag in juni!

 
Fijne voorjaarsconcerten!
Met veel genoegen kijken wij terug naar de voorjaarsconcerten van april. Wij hebben veel plezier beleefd aan het ten gehore brengen van het mooie Vårsång van Sibelius, het Pianoconcert van Poulenc en de zevende symfonie van Dvorák. Ook was het geweldig om samen te werken met solist Caspar Vos. Klik hier om de foto's van deze concerten bekijken. Heel veel dank aan Edwin Blees voor het maken van deze mooie reportage!
 
 
OGSO-nieuws met jubilarissen!
Ons OGSO-nieuws is weer verschenen! Lees hier! We vervolgen in deze editie onze terugblik op ons 115 jarige jubileum. Ook komt dirigent Alexander Geluk aan het woord vanwege zijn 25-jarige jubileum bij ons OGSO. Enkele leden die dit jaar ook hun jubileum vieren, blikken terug op hun bijzondere momenten. Lees verder in ons OGSO-nieuws meer over onze voorjaarsconcerten, die u niet wilt missen! En tot slot onze concertplannen later dit jaar. We wensen u veel leesplezier! 
 

Opgewekte voorjaarsconcerten in aantocht!
Dit voorjaar geven we ons lenteconcert in Doetinchem en Zutphen met solistische medewerking van pianist Caspar Vos. Dit lenteconcert bevat opgewekte melodieuze muziek uit drie windstreken. Het concert opent met het symfonisch gedicht Vårsång van de Finse componist Sibelius. Daarna volgt het energieke driedelige pianoconcert van de Fransman Poulenc. Solist is Caspar Vos, een jonge pianist met een reeks van indrukwekkende prestaties. In november 2021 hebben we al kennisgemaakt met hem, tijdens zijn optreden met het Trio d’Encore in het Tripelconcerto van Beethoven. Tijdens dit voorjaarsconcert kunt u opnieuw genieten van zijn veelzijdige en virtuoze spel. Tot slot van dit concert klinkt de grandioze Zevende Symfonie van de Tsjech Dvorák, de eerste van zijn laatste drie meest geliefde symfonieën. Een ware magistrale afsluiting van dit prachtige concert! De concerten vinden plaats op 15 april (Doetinchem, Amphion Theater, 's avonds om 20.00 uur) en 16 april 2023 (Zutphen, Theater de Hanzehof, 's middags om 14.30 uur). De kaartvoorverkoop start 3 maart a.s. Instructies vindt u dan elders op deze website.

OGSO 115 jaar!

Het jaar 2023 is goed begonnen, want we bestaan dit jaar 115 jaar! Een leeftijd om trots op te zijn! In ons OGSO-Nieuws blikken wij terug op de voorbije jaren. Wat is er veel gebeurd! Lees in ons OGSO-nieuws ook meer over onze contrabassist Theo te Boekhorst, voor vele musici in deze regio een bekend gezicht. Ook blikken we terug op onze novemberconcerten. En natuurlijk blikken we vooruit op aanstaande concerten, op zaterdag 15 april en zondag 16 april 2023. Graag zien we u dan!

Eindejaarsafsluiting 

Het OGSO-jaar 2022 zit erop! Op onze laatste repetitie sloten we af in kerstsfeer met het eerste deel van Dvorak 7. We kunnen dankbaar terugkijken op het afgelopen jaar. We begonnen 2022 met forse coronarestricties, maar deze werden gelukkig milder in de loop van het jaar. Ons voorjaarsconcert met soliste Amke te Wies en de vijfde symfonie van Tsjaikovski was daardoor al geweldig om weer mee te maken! Ons filmprogramma in november was een geweldig succes, met volle zalen voor jong én oud. Al met al hebben we een fijn jaar gehad, waarbij we in vrijheid en goede gezondheid hebben mogen musiceren. Dirigent Alexander Geluk werd bedankt voor zijn tomeloze inzet om ons OGSO op hogere muzikale niveaus te brengen en te houden.

Op deze avond werden we verblijd met een jubilaris. Wie? Dat houden we nog even geheim. Houd onze nieuwsberichten hierover in de gaten!

We sloten af met een gezellige borrel. Op naar 2023! We hopen ons trouwe publiek dan ook weer te mogen verwelkomen. Als eerste op één van onze concerten op 15 of 16 april 2023.   

 

Prachtige najaarsconcerten!
Wat hebben we genoten van onze najaarsconcerten op 19 en 20 november! De zalen in de Amphion Muziekschool en Hanzehof in Zutphen zaten vol, waarbij ook veel jeugdige luisteraars waren gekomen. We speelden een gevarieerd programma, gewijd aan het thema ‘filmmuziek’. De muziek werd daarbij ondersteund door diverse beelden. Het was een echt muzikaal feestje, met een reis terug in de tijd (en ruimte)! 

Speciale gast was de Oekraïense fluitist Rashid, die als solist optrad in de compositie ‘Melody’ van de Oekraïense Myroslav Skoryk. Een gevoelige uitvoering in dit programma, dat verder werken omvatte van onder andere John Williams, Ennio Morricone en Lalo Schifrin. 

We speelden met een uitgebreide bezetting; naast een volledige strijkers- en blazerssectie, waren diverse slagwerkinstrumenten en harp deze concerten van de partij. En ook een bas-fluit en melodica, die maar zelden worden gebruikt. Er was dus veel te horen én zien! Het programma werd enthousiast ontvangen, getuige het luide applaus van het publiek na afloop. Dirigent Alexander Geluk kreeg dan ook welverdiende bloemen na afloop van de concerten. 

OGSO-nieuws verschenen!
Lees in ons OGSO-nieuws hier meer over onze novemberconcerten, het bezoek van het OGSO aan het Phion, onze gewaardeerde fluitistes en nog veel meer! 

 

Een bijzondere week voor het OGSO
Vorige week was het een bijzondere week voor leden van het OGSO. Ten eerste hadden we 8 september een orkestuitje. Op deze donderdagavond zijn we naar een concert van Phion in Amphion geweest. Ze speelden voor de pauze 'Drieluik voor orkest' van Karmit Fadael (wereldpremière), Vioolconcert op. 77 in D van Brahms en Symfonie nr. 4 van Tsjaikovski.

 

 

Het Concert was geweldig. De wereldpremière was heel bijzonder. Het bestond uit een reeks kleine delen, waarin sommige instrumenten hele unieke dingen moesten doen. Het vioolconcert werd fantastisch gespeeld door Matthieu van Bellen. De 4e Symfonie van Tsjaikovski werd erg mooi gespeeld. Wij hebben zelf in het voorjaar pas de 5e Symfonie gespeeld van Tsjaikovski, dus het was erg interessant om deze opgevoerd te horen worden.  
Het was een leuke avond. Heerlijk om eens als publiek bij een mooi concert te zijn. Door de willekeurige plaatsverdeling zat je als leden door elkaar. Zo zit je op een donderdagavond eens naast iemand anders. Ik zat als hoorniste tussen twee strijkers. Erg gezellig!
Na het concert was er nog een meet-and-greet met enkele spelers van Phion en hebben we samen nog even geborreld. 

 
Door ons concertbezoek konden we niet op donderdag repeteren, dus hadden we repetitie op dinsdag de 6e. en dan ook nog eens op een unieke lokatie: in een bedrijfshal van Eurobolt in 's Heerenberg (zie foto links). Dankzij violist Fons van Pul konden wij hier terecht. Dit pand heeft een geweldige akoestiek. Hierdoor konden weer bevlogen werken aan ons filmprogramma. Onze concerten zijn alweer in november. Lees hier meer. 
 

 
 

Wij zijn weer begonnen
Donderdag 25 augustus zijn wij weer gestart met de repetities. We zijn meteen weer enthousiast in de filmmuziek gedoken voor onze concerten in november. Lees hier meer daarover. Hopelijk tot dan!

 


 

   

OGSO sluit seizoen af
We sluiten het seizoen af met een gezellige zomerborrel na onze laatste repetitie. Wil je ons niet missen in de vakantieperiode? Lees dan hier ons laatste OGSO-nieuws! We wensen iedereen een fijne zomervakantie, en tot in augustus! 

 

 

 

 

Marijke Bijkerk stopt als secretaris
Na 11 jaar in het bestuur actief geweest te zijn, neemt Marijke Bijkerk afscheid als secretaris van het OGSO. We noemen haar 'secretaris', maar eigenlijk deed ze nog veel meer. Afgelopen donderdag, 9 juni jl., werd zij tijdens de jaarvergadering bedankt voor al haar inzet.
Toen Marijke in 2009 werd gevraagd door Bert Veld om secretaris te worden van het OGSO, had ze geen idee waar ze aan begon, maar ze ging vol vertrouwen aan de slag. Ze heeft deze tijd als woelig ervaren, maar ook erg lonend en ze voelde zich zeker erg ondersteund door de rest van de contactraad (CORA). Op een gegeven moment was er sprake van wat wisselingen binnen de CORA. Ook deed Bert Veld als voorzitter een stapje terug en later Eloy van Lisdonk, waardoor er steeds meer taken op haar bordje kwamen te liggen. Daar hoorde je haar nooit over en ze kweet zich enthousiast van haar taken. Wij als leden kennen haar als een positieve kracht, een geweldige duizendpoot, misschien zelfs een soort moeder van het orkest. 
Afgelopen jaar hebben zich drie nieuwe mensen aangemeld als CORA-lid, dus kreeg Marijke de gelegenheid om een stapje terug te kunnen doen. Marijke wil graag wat meer tijd doorbrengen met haar hobbies en haar familie. We gaan haar zekere missen als secretaris. Gelukkig blijft ze nog wel gewoon spelend lid. Ze heeft alle vertrouwen in de nieuwe contactraad. 

En Marijke zou Marijke niet zijn als zij zelf niet ook even een paar anderen in het zonnetje zou zetten. Allette Schellevis kreeg een bloemetje voor haar jarenlange werk in de CORA (zie rechts). Ook Gerrie ten Hoopen (bibliothecaris) en Fons van Pul (trouwe sponsor en meer) werden bedankt voor hun goede werk (zie links).

De nieuwe CORA bestaat nu uit vier personen, zie foto hiernaast. Van links naar rechts zijn dit: Irene de Graauw, Lisette Blees, Allette Schellevis en Karin Teunissen-Ordelman. Ze hebben besloten om van het traditionele rollenpatroon af te stappen. Zo is er nu geen officiële secretaris meer, maar zijn de bestuurstaken verdeeld over de vier CORA-leden. Irene gaat zich bezig houden met de weekmail, PR-vormgeving en contacten met vrienden, sponsoren en andere belangstellenden. Lisette gaat over de ledenadministratie, muziekcommissie en ze is contactpersoon voor externe lokaties, solisten en kaartverkoop. Allette gaat over de financiën, de logistiek, contact met dirigent en gastspelers. Karin buigt zich over de PR, het OGSO-nieuws en de sociale media. Wij wensen hen heel veel succes!

 

 
   

 

 

 

Eventjes terugkijken

Met genoegen kijken wij terug op de concerten in mei. We hebben veel goede geluiden uit het publiek gehoord en we hebben zelf genoten van het optreden. Rechts hiernaast ziet u ons in actie in de Hanzehof in Zutphen.

 

 

 

 

 

Hier links ziet u het in het ontvangst nemen van het applaus van soliste Amke te Wies in de Catharinakerk in Doetinchem. Zij heeft een geweldige vertolking gegeven van het Celloconcert van Saint-Saëns.
Vele handen maken licht werk, dus we zijn heel blij met iedereen die heeft meegeholpen om dit mogelijk te maken. Is het hiet helpen bij de kaartverkoop...
...dan wel bij het opbouwen van het podium of het versjouwen van alle muziekstandaarden en geluidsschermen.
En deze foto wilde ik u niet onthouden. Afgelopen donderdag zijn wij begonnen met repeteren voor de concerten in november. Het thema van deze concerten is 'filmmuziek'. Dirigent Alexander Geluk vertolkte tijdens deze eerste repetitie de pianopartij.
   
Kaartverkoop voorjaarsconcerten!
De voorverkoop van kaarten is inmiddels gesloten.Klik hier om bij de pagina 'kaartverkoop' te komen. Wij stellen daarnaast een aantal kaartjes gratis beschikbaar voor vluchtelingen. Deze kunnen via onze secretaris besteld worden. 
 
   
Programma voorjaarsconcerten '22 bekend!  
   
Het programma voor onze voorjaarsconcerten is bekend. Dat wordt genieten! We openen de concerten met Ouverture le Phèdre van Massenet. Daarna spelen we het 1e celloconcert van Saïnt-Saëns, met soliste Amke te Wies. Als magistraal slot spelen we de 5e Symfonie van Tschaikowski. De concerten vinden plaats op zondag 15 mei ('s middags om 14.30 uur, Hanzehof Zutphen) en donderdag 19 mei ('s avonds om 20 uur, Catharinakerk Doetinchem). De kaartverkoop start begin april. Houd deze website, facebook of instagram in de gaten! 
   
Data voorjaarsconcerten verschoven  

Vanwege de lange Coronastop rondom de jaarwisseling, hebben we onze data voor de voorjaarsconcerten verschoven. In plaats van 2 en 3 april, vinden de concerten nu plaats op zondag 15 mei ('s middags om 14.30 uur, Hanzehof Zutphen) en donderdag 19 mei ('s avonds om 20 uur, Catharinakerk Doetinchem). Noteer deze data alvast in uw agenda!

   
We zijn weer aan de slag!  
Afgelopen donderdag zijn we weer enthousiast begonnen met de repetities. We hebben dit keer onze tanden gezet in een heel mooi werk: de 5e symfonie van Tsjaikovski. Deze hopen wij snel voor u ten gehore te kunnen brengen.   
   

Vacature Montferland Cultuurfonds
Het Montferland Cultuurfonds (MCF) heeft een vacature voor 2 violisten of vioolstudenten. Het MCF detacheert - als sponsor van het orkest - de violisten bij het OGSO. Meer informatie: www.montferlandcultuurfonds.nl.

 

 

OGSO-Kerstnieuws!
Ons OGSO-nieuws is weer verschenen! Lees hier hoe trouwe bezoekster Madeleen van de Lisdonk ons najaarsconcert in Doetinchem heeft beleefd. Ook leest u meer over ons oudste lid, hoornist Dieter Groenman, onze trouwe hulp Anniek Blees en nog veel meer. We wensen u veel leesplezier. En natuurlijk wensen we u een fijne Kerst en een gezond en voorspoedig 2022! 

Quiz!!


Donderdag 16 december werden de leden van het OGSO uitgedaagd in een gezellige en soms pittige quiz. Het thema was kerst, dus konden de leden zich ook helemaal uitleven in hun outfit. Degene met de leukste outfit kreeg 5 bonuspunten.
Er werden 25 multiple choice vragen gesteld. De leden konden hun antwoord laten zien door een voorwerp voor de camera te laten zien met de kleur blauw, rood, groen of geel.

 

 
  Er waren veel muzikale vragen bij, vaak met een filmpje. Maar er werden ook vragen gesteld als: waar was Dvorak fan van? Of: wat is het verschil tussen kerstbrood en paasbrood? (De antwoorden op deze vragen leest u onder dit nieuwsbericht).
Marijke Waanders-Kruisselbrink had de meeste vragen goed. Marcel Turksma had de leukste outfit. Zij krijgen beiden een culinaire attentie toegestuurd.


En het antwoord op de vragen? Dvorak was gek op treinen. Het verschil in kerstbrood en paasbrood is dat er oorspronkelijk op paasbrood poedersuiker hoort te zitten en op kerstbrood niet. Dat is het enige verschil.

 

We zijn weer online!

Door de nieuwe maatregelen om de verspreiding van het coronavirus in te dammen, kunnen wij helaas even geen muziek maken met elkaar. Maar hierdoor laten wij ons niet uit het veld slaan. Donderdag 2 december zijn we weer gestart met online samenkomen via Zoom. 

 

Bij de eerste bijeenkomst heeft onze dirigent Alexander Geluk ons meer achtergrond informatie gegeven over de Russische Romantiek en de rol van Tsjaikovski hierin. Ook zijn we wat meer te weten gekomen over Vijfde Symfonie van Tsjaikovski. Dit stuk staat momenteel op het programma voor de concerten in april. We hebben er nu al zin in! 


Over twee weken gaan we met zijn allen gezellig een online-quiz doen om de grijze massa in vorm te houden. We houden u op de hoogte!
 

 
Zeer geslaagde najaarsconcerten!

We kijken terug op twee zeer geslaagde najaarsconcerten. Wat zijn wij dankbaar dat we deze hebben kunnen geven! Beethoven stond deze keer centraal, met solistische medewerking van het Trio d’Encore uit Amsterdam. Ons trouwe publiek was gelukkig present. We openden met de ouverture Coriolan, afwisselend qua stijl en sfeer. Daarna voerde het Trio d’Encore op virtuoze wijze het Triple Concerto uit. Het was een geweldig samenspel, onderling en met het orkest, met passie en energie, waarvan iedereen zichtbaar genoot. 

Na de pauze sloten we af met de overbekende eerste Symfonie. Al met al waren het twee geweldige concerten, die we na twee jaar Coronapauze niet hadden willen missen. Binnenkort publiceren we de mooiste foto’s, maar voor dit moment wilden we u deze korte terugblik niet onthouden! 

Een mooie opname van Coriolan kunt u beluisteren via onze YouTube pagina op deze website.
 

Concerten gaan door!
Gelukkig kunnen onze concerten veilig doorgaan met inachtneming van de Coronamaatregelen. Daar zijn we erg blij mee! Wij verheugen ons op uw komst! Voor informatie over de kaartverkoop, lees hier meer.
Sluiting kaartvoorverkoop
Op 15 november sluit de kaartvoorverkoop via onze website. Maar ook daarna zijn er nog kaarten beschikbaar! Lees hier meer! 
Fijne repetitie met het Trio d'Encore!
Onze eerste repetitie met het Trio d'Encore in het Tripelconcert van Beethoven was een feest om naar te luisteren! We maakten kennis met elkaars stijl en klank, en werkten de details van het Tripelconcert verder uit. Dat was genieten! En dat belooft veel moois voor de aanstaande concerten! 

 
De concerten in november gaan door!

Met veel vreugde kunnen wij u melden dat met de nieuwe versoepelingen de concerten in november door kunnen gaan.
Het wordt een echt Beethoven-concert. We beginnen met Ouverture Coriolan. Hierna wordt het Tripelconcert gespeeld, met als solisten de leden van Trio d'Encore (zie foto). Tot slot zullen wij de Eerste symfonie van Beethoven voor u ten gehore brengen. 
De kaartvoorverkoop is gestart!
 Hopelijk zien we u op zaterdag 20 november om 20.00 in de Bizetzaal van Muziekschool Doetinchem of op zondag 21 november om 14.30 in de Hanzehof in Zutphen!
 

Mooie foto's markeren nieuwe start!

Na de lange onderbreking door Corona zijn we erg blij om elkaar weer te zien. Reden voor een (klein) feestje! Daarom hebben we in en rondom de Muziekschool leuke informele groepsfoto’s gemaakt. Hiermee markeren we de start voor het nieuwe seizoen. Geniet je met ons mee?


Onze 1e violen. Fons ontbreekt helaas op de foto.


Onze 2e violen (boven) en celli (onder). Marijke ontbreekt helaas op de foto van de celli.


Onze altviolen (boven) en strijkbassen (onder).

Onze houtblazers.

Onze koperblazers en paukenist/slagwerker. Irene, Koen en Arjan ontbreken helaas.

Dirigent Alexander Geluk en de Cora.

 
Eerste OGSO-Nieuws geboren!
Het OGSO heeft haar wetenswaardigheden in een nieuw jasje gestoken: het OGSO-Nieuws. Wilt u weten wat er op het eerstvolgende programma staat? Of bent u benieuwd naar de achtergronden van het Amphion Cultuurbedrijf? Lees het in ons OGSO-Nieuws.
 

Hoornist Dieter Groenman 85 jaar

Het oudste lid van het OGSO is afgelopen seizoen 85 jaar geworden. Hoornist Dieter Groenman vierde op 19 juni zijn verjaardag in zijn woning in 's Heerenberg. Zijn familie had daarbij een leuke verrassing voor hem geregeld. Zes muzikanten waar Dieter in zijn lange muziekcarriere mee heeft samengespeeld, hebben hem een aubade gebracht. Linda Pasman, mede-hoornist bij het OGSO, was daar ook bij.

Het sextet bestond uit: Sander Waamelink (trompet), Bennie Vonk (bugel), Inga Breure (trombone en euphonium), Wim den Otter (bastuba), Jan Hulshof (hoorn) en Linda Pasman (hoorn).

 

Het optreden was bedoeld als een verrassing voor Dieter. Er is in het geheim gerepeteerd. Aangezien meerdere mensen van het ensemble regelmatig contact met Dieter hadden, was het niet makkelijk om hem in het ongewisse te laten. Maar de moeite werd beloond. Nadat het ensemble zich discreet had opgesteld onder Dieters balkon en begon met het optreden, keek Dieter zeer verrast naar beneden vanaf zijn ereloge. Na het eerste werk snelde hij meteen naar beneden om iedereen blij te begroeten.

Als tweede werk hebben hoornisten Jan en Linda het tweede deel van Hornfestival van Kurt Gäble ten gehore gebracht. Dit is een werk voor twee hoorns en orkest. Jan Hulshof had speciaal voor deze gelegenheid een arrangement gemaakt voor twee hoorns en kwartet. Dieter vond het prachtig. Hij bleef maar om het ensemble heen lopen om er ten volle van te genieten.

 

Nadat er nog enkele muziekstukken waren gespeeld, werd het ensemble uitgenodigd op het balkon voor verfrissingen en taart. Dieter, alsnog gefeliciteerd met je verjaardag. We hopen nog vele jaren van jouw hoornspel en je gezelschap te genieten. Voor degenen die het optreden van het ensemble graag willen bekijken, klik op deze link: https://www.youtube.com/watch?v=OLXjUX5VOHY

 

 

 

Afscheid Eloy van Lisdonk als interim-voorzitter

Donderdag 8 juli was de laatste repetitie van het seizoen voor de leden van het OGSO. Zoals elk jaar maakten we er een bijzondere avond van. Deze keer was het extra speciaal door het afscheid van interim-voorzitter Eloy van Lisdonk.

 

Eloy heeft ruim een jaar lang de voorzittershamer overgenomen van Bert Veld. Het was een jaar dat we niet snel zullen vergeten, ook vanwege de coronapandemie. Eloy heeft, samen met de andere leden van de Cora, enkele moeilijke beslissingen moeten nemen met betrekking tot het doorgaan van repetities en concerten. Wij als leden kennen Eloy als een betrokken en pragmatische voorzitter, die iedereen voor de start van elke repetitie persoonlijk welkom heette. Ook keken wij elk weekend weer uit naar zijn welbespraakte mededelingen.

Op de laatste repetitie werd Eloy bedankt door dirigent Alexander Geluk en door de leden van de Cora. Hij had zelf nog een verrassing voor hoorniste Irene de Graauw (op de foto hiernaast, rechts). Hij bood haar een boek aan met de nieuwsbrieven van de afgelopen 10 jaar. Het grootste deel van deze nieuwsbrieven is door Irene geschreven en geredigeerd. Het boek zelf is prachtig ingebonden door Ria Tielen, celliste in het orkest (op de foto hiernaast, links).
 

De avond begon met een halve repetitie, daarna werd er formeel afscheid genomen van Eloy en als afsluiting was er nog een gezellige borrel. Iedereen een fijne vakantie en tot 26 augustus.

 

 

 

Onze nieuwe vriendenbrief is uit! 
Onze nieuwe vriendenbrief is uit! 
Maak hierin kennis met onze nieuwe concertmeester, Jolein Korte. En hoe was ons afgelopen jaar? Lees hier

We zijn weer begonnen

Donderdag 10 juni zijn we weer begonnen met de repetities. Vanwege de coronapandemie hadden we elkaar meer dan een half jaar niet in het echt gezien. Gelukkig mogen we weer met het hele orkest bij elkaar komen. Zoals u kunt zien op de foto's hadden we elkaar voor de start van de repetitie veel te vertellen. 

 

Het was heerlijk om elkaar weer te zien en om weer samen muziek te maken. We hebben een goede start gemaakt met de voorbereidingen voor de concerten in november. Natuurlijk  hopen we van harte om u daar ook te zien.


De repetities gaan weer van start
We mogen weer! Donderdag 10 juni gaan we weer samen repeteren in de muziekschool in Doetinchem. We gaan dan beginnen aan het repertoire dat we in november 2021 hopen uit te voeren. Wij als muzikanten staan te popelen om weer samen muziek te maken.

Klarinettiste Karin Teunissen wint online solistenfestival
Onze klarinettiste Karin Teunissen won in mei de eerste prijs met het online solistenfestival van de Muziekbond Gelderland Flevoland. De muziekbond had een online solistenfestival georganiseerd om muzikanten van aangesloten verenigingen te stimuleren. Karin is o.a. ook lid van de Bouw- en Infraharmonie (standplaats Harderwijk) en had een opname ingestuurd van het derde deel uit het Grand Duo Concertant van Carl Maria von Weber. Met haar inzending won zij de eerste prijs binnen de categorie blazers vanaf 18 jaar. Van harte gefeliciteerd, Karin!

Online colleges 
Afgelopen donderdag heeft Alexander Geluk de orkestleden getrakteerd op een interessant college via Zoom. Op deze manier heeft hij al meerdere keren de donderdagavond voor ons opgeluisterd. Deze keer ging het over muziekinstrumenten in de Renaissance en het ontstaan van de opera. Het was een zeer boeiend geheel met veel muzikale voorbeelden. Wij hebben er veel van opgestoken en we kijken uit naar de volgende bijeenkomst.

 

 

 

 

 

 

 

De Lente-quiz van het OGSO
Weet u de naam van het muziekstuk dat u nu hoort? Of: waar staat het concertgebouw dat u ziet op de foto? Het zijn maar een paar van de vragen die de leden van het OGSO afgelopen donderdag voor de kiezen kregen in een gezellige online quiz. De vragen waren pittig. Zo werden onze hersenen goed aan het werk gezet in deze tijd waarin we nog niet samen kunnen musiceren.

Het waren meerkeuzevragen en de antwoorden kon je zelf noteren op een antwoordformulier.  Ook konden de leden hun antwoord aan elkaar laten zien door een voorwerp van de kleur blauw, groen, rood of geel voor de camera te houden. De meest uiteenlopende voorwerpen kwamen langs op het scherm: van bananen tot parkeerkaarten.

Veel leden zaten er op hun paasbest bij. Er konden namelijk extra punten gewonnen worden voor de leukste outfit. Dit keer was de dresscode Lente.

Celliste Marijke had zich het mooist aangekleed met een compleet vogelnest met paaseitjes op haar hoofd. Fagottist Marcel wist op de meeste vragen het goede antwoord. Applaus voor hen beiden!

En wist u het antwoord op de vraag van de voorpagina? Het is communicatiekunde.

 

Repetitieavond: live-premiere omwerking mensenstem naar vogelzang
Op onze bijzondere repetitie-avond van 4 maart 2021 waren we getuige van een heuse live premiere! In de digitale zoomsessie legde musicus en bioloog Thijs van Vuure de relatie tussen de levensritmes van de verschillende dieren. Zo leven zangvogels 10 maal zo kort als wij mensen, maar is hun hartslag het tienvoudige van de onze.

Die parallel trok hij door naar hun zang. Het hoge snelle zingen van vogels is ongeveer het tienvoudige van wat wij als mensen voortbrengen. Vanuit die laatste gedachte nam hij de zang van bekende zangvogels op, bracht die qua frequentie en toonhoogte tot tienmaal terug en verkreeg nazingbaar geluid, in de frequentie als de menselijke stem. De route terug is ook mogelijk: als iemand dat nazingbare geluid inzingt en Thijs versnelt het tienmaal, dan klinkt er waarachtig vogelzang. En dit is precies wat we op de repetitie-avond hebben gedaan met knappe inzet van onze violiste - en koordirigente - Katalin Szabó. Luister naar het experiment: een winterkoninkje zingt, daarna zie je - na de zojuist genoemde procedure - dat de tienvoudig versnelde zang van Katalin ertoe leidt dat vogel en Katalin in gesprek zijn. Geniet mee!
https://www.facebook.com/katalin.szabo.96995/videos/10208283507043032.

Nog geen repetities mogelijk
We kunnen helaas vanwege de Coronacrisis nog niet samen repeteren. Gelukkig houden we wel digitaal contact met ZOOM-meetings. Zo hebben we enkele presentaties van dirigent Alexander Geluk mogen bijwonen over de geschiedenis van de muzieknotatie. Dat was erg leerzaam. Ook hebben we een ludieke muziekquiz gehad, onder leiding van onze eigen leden Eva, Allette en Sharon. Zo proberen we de tijd goed te besteden, in afwachting van het moment waarop we in de muziekschool mogen komen om te repeteren. 

Voorjaarsconcerten 2021 afgelast
Helaas zijn onze voorjaarsconcerten op zaterdag 10 april en zondag 11 april vanwege de Coronacrisis afgelast. Zodra we zicht hebben op een nieuwe datum voor een concert, zullen we u dit zo snel mogelijk laten weten.

Najaarsconcerten 2020 afgelast
De najaarsconcerten op 14 en 15 november 2020 zijn vanwege de Coronacrisis afgelast.
Het geld van reeds betaalde concerten wordt teruggestort.

Het OGSO heeft vakantie
Op 16 juli heeft het OGSO het seizoen afgesloten. Dat deden we met een gezellige avond.

De strijkers hebben de afgelopen periode apart geoefend van de blazers en het slagwerk. Afgelopen donderdag lieten de twee groepen aan elkaar horen waar ze mee bezig zijn geweest. Het was heel fijn om elkaar weer allemaal te zien en naar elkaar te luisteren. 

Als proef hebben we met de voltallige bezetting een stuk gespeeld. Hierbij speelden de blazers vanuit de zaal. Dit deden we om te kijken of we weer samen kunnen repeteren. 

Het was een succes! Na de vakantie gaan we dus weer als compleet orkest aan de slag. Heerlijk om weer samen muziek te maken.

De avond werd afgesloten met een gezellige borrel. Iedereen nam hapjes mee. Natuurlijk werd hierbij rekening gehouden met de Corona-maatregelen.

Op 27 augustus starten de repetities weer.

 

De blazers gaan ook weer samen repeteren

Donderdag 18 juni gaan ook de blazers van het OGSO weer van start met de repetities. Tot nu toe kon dat nog niet. Er was nog te veel onduidelijkheid over de regels omtrent blazers en het coronavirus. 
 

Intussen is er gelukkig meer duidelijkheid gekomen. Er zijn nu richtlijnen bekend gemaakt voor blazers. Een voorbeeld daarvan is dat ze minstens twee meter afstand van elkaar moeten houden tijdens het musiceren. Ook geldt voor hen dat ze met maximaal dertig mensen in een ruimte mogen zijn. Dit heeft als gevolg dat de strijkers en de blazers voorlopig nog gescheiden repeteren. 
 

Maar deze richtlijnen kunnen het plezier niet bederven. Na veertien weken zelf thuis muziek maken, gaan ook de blazers weer heel graag samen aan de slag.
 

De repetities zijn weer van start gegaan

Donderdag 4 juni is het OGSO weer begonnen met repeteren. Door het coronavirus hebben de orkestleden twaalf weken niet bij elkaar kunnen komen. Na zo'n lange periode stonden de muzikanten te popelen om weer samen aan de slag te gaan.

Tijdens deze repetitiestop heeft het OGSO overigens niet stilgezeten. Ieder heeft zijn eigen partij opgenomen van het eerste deel van de Zwanenmeer Suite van Tsjaikovski. Deze opnames werden door dirigent Alexander Geluk samengevoegd tot een geheel. Ook hebben de leden tijdens de repetitietijden contact met elkaar gehouden via Zoom. Daarbij werd meerdere keren een gastspreker uitgenodigd. 

Maar niets is toch zo fijn als weer lekker samen musiceren en elkaar weer 'echt' ontmoeten. Helaas moeten de blazers nog heel even geduld hebben. Eerst moet meer duidelijkheid komen over de voorschriften voor hen omtrent het coronavirus. Hopelijk kunnen zij ook gauw weer van start.  

 

 

Bert Veld erelid van het OGSO

Na 10 jaar heeft het OGSO afscheid genomen van Bert Veld als voorzitter. Bert heeft deze positie op uitzonderlijke wijze vervuld. Na het doorgeven van de voorzittershamer 12 maart jl. werd hij daarom gehuldigd als erelid.

Bert was een bevlogen voorzitter. Hij nam onder andere een zeer actieve rol aan bij vergaderingen met de muziekschool. Ook heeft het OGSO prachtige concerten gehad, dankzij de contacten die Bert onderhield. Hij stond bekend als een voorzitter die niet schroomde om mensen aan te spreken om dingen geregeld te krijgen.