nieuws 1

nieuws

Zeer geslaagde najaarsconcerten!

We kijken terug op twee zeer geslaagde najaarsconcerten. Wat zijn wij dankbaar dat we deze hebben kunnen geven! Beethoven stond deze keer centraal, met solistische medewerking van het Trio d’Encore uit Amsterdam. Ons trouwe publiek was gelukkig present. We openden met de ouverture Coriolan, afwisselend qua stijl en sfeer. Daarna voerde het Trio d’Encore op virtuoze wijze het Triple Concerto uit. Het was een geweldig samenspel, onderling en met het orkest, met passie en energie, waarvan iedereen zichtbaar genoot. 

Na de pauze sloten we af met de overbekende eerste Symfonie. Al met al waren het twee geweldige concerten, die we na twee jaar Coronapauze niet hadden willen missen. Binnenkort publiceren we de mooiste foto’s, maar voor dit moment wilden we u deze korte terugblik niet onthouden! 

 

 

Concerten gaan door!
Gelukkig kunnen onze concerten veilig doorgaan met inachtneming van de Coronamaatregelen. Daar zijn we erg blij mee! Wij verheugen ons op uw komst! Voor informatie over de kaartverkoop, lees hier meer.
Sluiting kaartvoorverkoop
Op 15 november sluit de kaartvoorverkoop via onze website. Maar ook daarna zijn er nog kaarten beschikbaar! Lees hier meer! 
Fijne repetitie met het Trio d'Encore!
Onze eerste repetitie met het Trio d'Encore in het Tripelconcert van Beethoven was een feest om naar te luisteren! We maakten kennis met elkaars stijl en klank, en werkten de details van het Tripelconcert verder uit. Dat was genieten! En dat belooft veel moois voor de aanstaande concerten! 

 
De concerten in november gaan door!

Met veel vreugde kunnen wij u melden dat met de nieuwe versoepelingen de concerten in november door kunnen gaan.
Het wordt een echt Beethoven-concert. We beginnen met Ouverture Coriolan. Hierna wordt het Tripelconcert gespeeld, met als solisten de leden van Trio d'Encore (zie foto). Tot slot zullen wij de Eerste symfonie van Beethoven voor u ten gehore brengen. 
De kaartvoorverkoop is gestart!
 Hopelijk zien we u op zaterdag 20 november om 20.00 in de Bizetzaal van Muziekschool Doetinchem of op zondag 21 november om 14.30 in de Hanzehof in Zutphen!
 

Mooie foto's markeren nieuwe start!

Na de lange onderbreking door Corona zijn we erg blij om elkaar weer te zien. Reden voor een (klein) feestje! Daarom hebben we in en rondom de Muziekschool leuke informele groepsfoto’s gemaakt. Hiermee markeren we de start voor het nieuwe seizoen. Geniet je met ons mee?


Onze 1e violen. Fons ontbreekt helaas op de foto.


Onze 2e violen (boven) en celli (onder). Marijke ontbreekt helaas op de foto van de celli.


Onze altviolen (boven) en strijkbassen (onder).

Onze houtblazers.

Onze koperblazers en paukenist/slagwerker. Irene, Koen en Arjan ontbreken helaas.

Dirigent Alexander Geluk en de Cora.

 
Eerste OGSO-Nieuws geboren!
Het OGSO heeft haar wetenswaardigheden in een nieuw jasje gestoken: het OGSO-Nieuws. Wilt u weten wat er op het eerstvolgende programma staat? Of bent u benieuwd naar de achtergronden van het Amphion Cultuurbedrijf? Lees het in ons OGSO-Nieuws.
 

Hoornist Dieter Groenman 85 jaar

Het oudste lid van het OGSO is afgelopen seizoen 85 jaar geworden. Hoornist Dieter Groenman vierde op 19 juni zijn verjaardag in zijn woning in 's Heerenberg. Zijn familie had daarbij een leuke verrassing voor hem geregeld. Zes muzikanten waar Dieter in zijn lange muziekcarriere mee heeft samengespeeld, hebben hem een aubade gebracht. Linda Pasman, mede-hoornist bij het OGSO, was daar ook bij.

Het sextet bestond uit: Sander Waamelink (trompet), Bennie Vonk (bugel), Inga Breure (trombone en euphonium), Wim den Otter (bastuba), Jan Hulshof (hoorn) en Linda Pasman (hoorn).

 

Het optreden was bedoeld als een verrassing voor Dieter. Er is in het geheim gerepeteerd. Aangezien meerdere mensen van het ensemble regelmatig contact met Dieter hadden, was het niet makkelijk om hem in het ongewisse te laten. Maar de moeite werd beloond. Nadat het ensemble zich discreet had opgesteld onder Dieters balkon en begon met het optreden, keek Dieter zeer verrast naar beneden vanaf zijn ereloge. Na het eerste werk snelde hij meteen naar beneden om iedereen blij te begroeten.

Als tweede werk hebben hoornisten Jan en Linda het tweede deel van Hornfestival van Kurt Gäble ten gehore gebracht. Dit is een werk voor twee hoorns en orkest. Jan Hulshof had speciaal voor deze gelegenheid een arrangement gemaakt voor twee hoorns en kwartet. Dieter vond het prachtig. Hij bleef maar om het ensemble heen lopen om er ten volle van te genieten.

 

Nadat er nog enkele muziekstukken waren gespeeld, werd het ensemble uitgenodigd op het balkon voor verfrissingen en taart. Dieter, alsnog gefeliciteerd met je verjaardag. We hopen nog vele jaren van jouw hoornspel en je gezelschap te genieten. Voor degenen die het optreden van het ensemble graag willen bekijken, klik op deze link: https://www.youtube.com/watch?v=OLXjUX5VOHY

 

 

 

Afscheid Eloy van Lisdonk als interim-voorzitter

Donderdag 8 juli was de laatste repetitie van het seizoen voor de leden van het OGSO. Zoals elk jaar maakten we er een bijzondere avond van. Deze keer was het extra speciaal door het afscheid van interim-voorzitter Eloy van Lisdonk.

 

Eloy heeft ruim een jaar lang de voorzittershamer overgenomen van Bert Veld. Het was een jaar dat we niet snel zullen vergeten, ook vanwege de coronapandemie. Eloy heeft, samen met de andere leden van de Cora, enkele moeilijke beslissingen moeten nemen met betrekking tot het doorgaan van repetities en concerten. Wij als leden kennen Eloy als een betrokken en pragmatische voorzitter, die iedereen voor de start van elke repetitie persoonlijk welkom heette. Ook keken wij elk weekend weer uit naar zijn welbespraakte mededelingen.

Op de laatste repetitie werd Eloy bedankt door dirigent Alexander Geluk en door de leden van de Cora. Hij had zelf nog een verrassing voor hoorniste Irene de Graauw (op de foto hiernaast, rechts). Hij bood haar een boek aan met de nieuwsbrieven van de afgelopen 10 jaar. Het grootste deel van deze nieuwsbrieven is door Irene geschreven en geredigeerd. Het boek zelf is prachtig ingebonden door Ria Tielen, celliste in het orkest (op de foto hiernaast, links).
 

De avond begon met een halve repetitie, daarna werd er formeel afscheid genomen van Eloy en als afsluiting was er nog een gezellige borrel. Iedereen een fijne vakantie en tot 26 augustus.

 

 

 

Onze nieuwe vriendenbrief is uit! 
Onze nieuwe vriendenbrief is uit! 
Maak hierin kennis met onze nieuwe concertmeester, Jolein Korte. En hoe was ons afgelopen jaar? Lees hier

We zijn weer begonnen

Donderdag 10 juni zijn we weer begonnen met de repetities. Vanwege de coronapandemie hadden we elkaar meer dan een half jaar niet in het echt gezien. Gelukkig mogen we weer met het hele orkest bij elkaar komen. Zoals u kunt zien op de foto's hadden we elkaar voor de start van de repetitie veel te vertellen. 

 

Het was heerlijk om elkaar weer te zien en om weer samen muziek te maken. We hebben een goede start gemaakt met de voorbereidingen voor de concerten in november. Natuurlijk  hopen we van harte om u daar ook te zien.


De repetities gaan weer van start
We mogen weer! Donderdag 10 juni gaan we weer samen repeteren in de muziekschool in Doetinchem. We gaan dan beginnen aan het repertoire dat we in november 2021 hopen uit te voeren. Wij als muzikanten staan te popelen om weer samen muziek te maken.

Klarinettiste Karin Teunissen wint online solistenfestival
Onze klarinettiste Karin Teunissen won in mei de eerste prijs met het online solistenfestival van de Muziekbond Gelderland Flevoland. De muziekbond had een online solistenfestival georganiseerd om muzikanten van aangesloten verenigingen te stimuleren. Karin is o.a. ook lid van de Bouw- en Infraharmonie (standplaats Harderwijk) en had een opname ingestuurd van het derde deel uit het Grand Duo Concertant van Carl Maria von Weber. Met haar inzending won zij de eerste prijs binnen de categorie blazers vanaf 18 jaar. Van harte gefeliciteerd, Karin!

Online colleges 
Afgelopen donderdag heeft Alexander Geluk de orkestleden getrakteerd op een interessant college via Zoom. Op deze manier heeft hij al meerdere keren de donderdagavond voor ons opgeluisterd. Deze keer ging het over muziekinstrumenten in de Renaissance en het ontstaan van de opera. Het was een zeer boeiend geheel met veel muzikale voorbeelden. Wij hebben er veel van opgestoken en we kijken uit naar de volgende bijeenkomst.

 

 

 

 

 

 

 

De Lente-quiz van het OGSO
Weet u de naam van het muziekstuk dat u nu hoort? Of: waar staat het concertgebouw dat u ziet op de foto? Het zijn maar een paar van de vragen die de leden van het OGSO afgelopen donderdag voor de kiezen kregen in een gezellige online quiz. De vragen waren pittig. Zo werden onze hersenen goed aan het werk gezet in deze tijd waarin we nog niet samen kunnen musiceren.

Het waren meerkeuzevragen en de antwoorden kon je zelf noteren op een antwoordformulier.  Ook konden de leden hun antwoord aan elkaar laten zien door een voorwerp van de kleur blauw, groen, rood of geel voor de camera te houden. De meest uiteenlopende voorwerpen kwamen langs op het scherm: van bananen tot parkeerkaarten.

Veel leden zaten er op hun paasbest bij. Er konden namelijk extra punten gewonnen worden voor de leukste outfit. Dit keer was de dresscode Lente.

Celliste Marijke had zich het mooist aangekleed met een compleet vogelnest met paaseitjes op haar hoofd. Fagottist Marcel wist op de meeste vragen het goede antwoord. Applaus voor hen beiden!

En wist u het antwoord op de vraag van de voorpagina? Het is communicatiekunde.

 

Repetitieavond: live-premiere omwerking mensenstem naar vogelzang
Op onze bijzondere repetitie-avond van 4 maart 2021 waren we getuige van een heuse live premiere! In de digitale zoomsessie legde musicus en bioloog Thijs van Vuure de relatie tussen de levensritmes van de verschillende dieren. Zo leven zangvogels 10 maal zo kort als wij mensen, maar is hun hartslag het tienvoudige van de onze.

Die parallel trok hij door naar hun zang. Het hoge snelle zingen van vogels is ongeveer het tienvoudige van wat wij als mensen voortbrengen. Vanuit die laatste gedachte nam hij de zang van bekende zangvogels op, bracht die qua frequentie en toonhoogte tot tienmaal terug en verkreeg nazingbaar geluid, in de frequentie als de menselijke stem. De route terug is ook mogelijk: als iemand dat nazingbare geluid inzingt en Thijs versnelt het tienmaal, dan klinkt er waarachtig vogelzang. En dit is precies wat we op de repetitie-avond hebben gedaan met knappe inzet van onze violiste - en koordirigente - Katalin Szabó. Luister naar het experiment: een winterkoninkje zingt, daarna zie je - na de zojuist genoemde procedure - dat de tienvoudig versnelde zang van Katalin ertoe leidt dat vogel en Katalin in gesprek zijn. Geniet mee!
https://www.facebook.com/katalin.szabo.96995/videos/10208283507043032.

Nog geen repetities mogelijk
We kunnen helaas vanwege de Coronacrisis nog niet samen repeteren. Gelukkig houden we wel digitaal contact met ZOOM-meetings. Zo hebben we enkele presentaties van dirigent Alexander Geluk mogen bijwonen over de geschiedenis van de muzieknotatie. Dat was erg leerzaam. Ook hebben we een ludieke muziekquiz gehad, onder leiding van onze eigen leden Eva, Allette en Sharon. Zo proberen we de tijd goed te besteden, in afwachting van het moment waarop we in de muziekschool mogen komen om te repeteren. 

Voorjaarsconcerten 2021 afgelast
Helaas zijn onze voorjaarsconcerten op zaterdag 10 april en zondag 11 april vanwege de Coronacrisis afgelast. Zodra we zicht hebben op een nieuwe datum voor een concert, zullen we u dit zo snel mogelijk laten weten.

Najaarsconcerten 2020 afgelast
De najaarsconcerten op 14 en 15 november 2020 zijn vanwege de Coronacrisis afgelast.
Het geld van reeds betaalde concerten wordt teruggestort.

Het OGSO heeft vakantie
Op 16 juli heeft het OGSO het seizoen afgesloten. Dat deden we met een gezellige avond.

De strijkers hebben de afgelopen periode apart geoefend van de blazers en het slagwerk. Afgelopen donderdag lieten de twee groepen aan elkaar horen waar ze mee bezig zijn geweest. Het was heel fijn om elkaar weer allemaal te zien en naar elkaar te luisteren. 

Als proef hebben we met de voltallige bezetting een stuk gespeeld. Hierbij speelden de blazers vanuit de zaal. Dit deden we om te kijken of we weer samen kunnen repeteren. 

Het was een succes! Na de vakantie gaan we dus weer als compleet orkest aan de slag. Heerlijk om weer samen muziek te maken.

De avond werd afgesloten met een gezellige borrel. Iedereen nam hapjes mee. Natuurlijk werd hierbij rekening gehouden met de Corona-maatregelen.

Op 27 augustus starten de repetities weer.

 

De blazers gaan ook weer samen repeteren

Donderdag 18 juni gaan ook de blazers van het OGSO weer van start met de repetities. Tot nu toe kon dat nog niet. Er was nog te veel onduidelijkheid over de regels omtrent blazers en het coronavirus. 
 

Intussen is er gelukkig meer duidelijkheid gekomen. Er zijn nu richtlijnen bekend gemaakt voor blazers. Een voorbeeld daarvan is dat ze minstens twee meter afstand van elkaar moeten houden tijdens het musiceren. Ook geldt voor hen dat ze met maximaal dertig mensen in een ruimte mogen zijn. Dit heeft als gevolg dat de strijkers en de blazers voorlopig nog gescheiden repeteren. 
 

Maar deze richtlijnen kunnen het plezier niet bederven. Na veertien weken zelf thuis muziek maken, gaan ook de blazers weer heel graag samen aan de slag.
 

De repetities zijn weer van start gegaan

Donderdag 4 juni is het OGSO weer begonnen met repeteren. Door het coronavirus hebben de orkestleden twaalf weken niet bij elkaar kunnen komen. Na zo'n lange periode stonden de muzikanten te popelen om weer samen aan de slag te gaan.

Tijdens deze repetitiestop heeft het OGSO overigens niet stilgezeten. Ieder heeft zijn eigen partij opgenomen van het eerste deel van de Zwanenmeer Suite van Tsjaikovski. Deze opnames werden door dirigent Alexander Geluk samengevoegd tot een geheel. Ook hebben de leden tijdens de repetitietijden contact met elkaar gehouden via Zoom. Daarbij werd meerdere keren een gastspreker uitgenodigd. 

Maar niets is toch zo fijn als weer lekker samen musiceren en elkaar weer 'echt' ontmoeten. Helaas moeten de blazers nog heel even geduld hebben. Eerst moet meer duidelijkheid komen over de voorschriften voor hen omtrent het coronavirus. Hopelijk kunnen zij ook gauw weer van start.  

 

 

Bert Veld erelid van het OGSO

Na 10 jaar heeft het OGSO afscheid genomen van Bert Veld als voorzitter. Bert heeft deze positie op uitzonderlijke wijze vervuld. Na het doorgeven van de voorzittershamer 12 maart jl. werd hij daarom gehuldigd als erelid.

Bert was een bevlogen voorzitter. Hij nam onder andere een zeer actieve rol aan bij vergaderingen met de muziekschool. Ook heeft het OGSO prachtige concerten gehad, dankzij de contacten die Bert onderhield. Hij stond bekend als een voorzitter die niet schroomde om mensen aan te spreken om dingen geregeld te krijgen.

Op de avond van de huldiging waren alle leden, oud-leden en andere betrokkenen uitgenodigd. Er werd een muzikaal hommage gebracht in de vorm van de kindersymfonie van Leopold Mozart.

 

Verschillende personenhebben Bert toegesproken, waaronder de directeur van de muziekschool Henk Lubberdink. Natuurlijk had Bert zelf ook het een en ander te zeggen na dit alles! De avond werd afgesloten met een gezellige borrel.