nieuws 1

nieuws

Online colleges 
Afgelopen donderdag heeft Alexander Geluk de orkestleden getrakteerd op een interessant college via Zoom. Op deze manier heeft hij al meerdere keren de donderdagavond voor ons opgeluisterd. Deze keer ging het over muziekinstrumenten in de Renaissance en het ontstaan van de opera. Het was een zeer boeiend geheel met veel muzikale voorbeelden. Wij hebben er veel van opgestoken en we kijken uit naar de volgende bijeenkomst.

 

 

 

 

 

 

 

De Lente-quiz van het OGSO
Weet u de naam van het muziekstuk dat u nu hoort? Of: waar staat het concertgebouw dat u ziet op de foto? Het zijn maar een paar van de vragen die de leden van het OGSO afgelopen donderdag voor de kiezen kregen in een gezellige online quiz. De vragen waren pittig. Zo werden onze hersenen goed aan het werk gezet in deze tijd waarin we nog niet samen kunnen musiceren.

Het waren meerkeuzevragen en de antwoorden kon je zelf noteren op een antwoordformulier.  Ook konden de leden hun antwoord aan elkaar laten zien door een voorwerp van de kleur blauw, groen, rood of geel voor de camera te houden. De meest uiteenlopende voorwerpen kwamen langs op het scherm: van bananen tot parkeerkaarten.

Veel leden zaten er op hun paasbest bij. Er konden namelijk extra punten gewonnen worden voor de leukste outfit. Dit keer was de dresscode Lente.

Celliste Marijke had zich het mooist aangekleed met een compleet vogelnest met paaseitjes op haar hoofd. Fagottist Marcel wist op de meeste vragen het goede antwoord. Applaus voor hen beiden!

En wist u het antwoord op de vraag van de voorpagina? Het is communicatiekunde.

 

Repetitieavond: live-premiere omwerking mensenstem naar vogelzang
Op onze bijzondere repetitie-avond van 4 maart 2021 waren we getuige van een heuse live premiere! In de digitale zoomsessie legde musicus en bioloog Thijs van Vuure de relatie tussen de levensritmes van de verschillende dieren. Zo leven zangvogels 10 maal zo kort als wij mensen, maar is hun hartslag het tienvoudige van de onze.

Die parallel trok hij door naar hun zang. Het hoge snelle zingen van vogels is ongeveer het tienvoudige van wat wij als mensen voortbrengen. Vanuit die laatste gedachte nam hij de zang van bekende zangvogels op, bracht die qua frequentie en toonhoogte tot tienmaal terug en verkreeg nazingbaar geluid, in de frequentie als de menselijke stem. De route terug is ook mogelijk: als iemand dat nazingbare geluid inzingt en Thijs versnelt het tienmaal, dan klinkt er waarachtig vogelzang. En dit is precies wat we op de repetitie-avond hebben gedaan met knappe inzet van onze violiste - en koordirigente - Katalin Szabó. Luister naar het experiment: een winterkoninkje zingt, daarna zie je - na de zojuist genoemde procedure - dat de tienvoudig versnelde zang van Katalin ertoe leidt dat vogel en Katalin in gesprek zijn. Geniet mee!
https://www.facebook.com/katalin.szabo.96995/videos/10208283507043032.

Nog geen repetities mogelijk
We kunnen helaas vanwege de Coronacrisis nog niet samen repeteren. Gelukkig houden we wel digitaal contact met ZOOM-meetings. Zo hebben we enkele presentaties van dirigent Alexander Geluk mogen bijwonen over de geschiedenis van de muzieknotatie. Dat was erg leerzaam. Ook hebben we een ludieke muziekquiz gehad, onder leiding van onze eigen leden Eva, Allette en Sharon. Zo proberen we de tijd goed te besteden, in afwachting van het moment waarop we in de muziekschool mogen komen om te repeteren. 

Voorjaarsconcerten 2021 afgelast
Helaas zijn onze voorjaarsconcerten op zaterdag 10 april en zondag 11 april vanwege de Coronacrisis afgelast. Zodra we zicht hebben op een nieuwe datum voor een concert, zullen we u dit zo snel mogelijk laten weten.

Najaarsconcerten 2020 afgelast
De najaarsconcerten op 14 en 15 november 2020 zijn vanwege de Coronacrisis afgelast.
Het geld van reeds betaalde concerten wordt teruggestort.

Het OGSO heeft vakantie
Op 16 juli heeft het OGSO het seizoen afgesloten. Dat deden we met een gezellige avond.

De strijkers hebben de afgelopen periode apart geoefend van de blazers en het slagwerk. Afgelopen donderdag lieten de twee groepen aan elkaar horen waar ze mee bezig zijn geweest. Het was heel fijn om elkaar weer allemaal te zien en naar elkaar te luisteren. 

Als proef hebben we met de voltallige bezetting een stuk gespeeld. Hierbij speelden de blazers vanuit de zaal. Dit deden we om te kijken of we weer samen kunnen repeteren. 

Het was een succes! Na de vakantie gaan we dus weer als compleet orkest aan de slag. Heerlijk om weer samen muziek te maken.

De avond werd afgesloten met een gezellige borrel. Iedereen nam hapjes mee. Natuurlijk werd hierbij rekening gehouden met de Corona-maatregelen.

Op 27 augustus starten de repetities weer.

 

De blazers gaan ook weer samen repeteren

Donderdag 18 juni gaan ook de blazers van het OGSO weer van start met de repetities. Tot nu toe kon dat nog niet. Er was nog te veel onduidelijkheid over de regels omtrent blazers en het coronavirus. 
 

Intussen is er gelukkig meer duidelijkheid gekomen. Er zijn nu richtlijnen bekend gemaakt voor blazers. Een voorbeeld daarvan is dat ze minstens twee meter afstand van elkaar moeten houden tijdens het musiceren. Ook geldt voor hen dat ze met maximaal dertig mensen in een ruimte mogen zijn. Dit heeft als gevolg dat de strijkers en de blazers voorlopig nog gescheiden repeteren. 
 

Maar deze richtlijnen kunnen het plezier niet bederven. Na veertien weken zelf thuis muziek maken, gaan ook de blazers weer heel graag samen aan de slag.
 

De repetities zijn weer van start gegaan

Donderdag 4 juni is het OGSO weer begonnen met repeteren. Door het coronavirus hebben de orkestleden twaalf weken niet bij elkaar kunnen komen. Na zo'n lange periode stonden de muzikanten te popelen om weer samen aan de slag te gaan.

Tijdens deze repetitiestop heeft het OGSO overigens niet stilgezeten. Ieder heeft zijn eigen partij opgenomen van het eerste deel van de Zwanenmeer Suite van Tsjaikovski. Deze opnames werden door dirigent Alexander Geluk samengevoegd tot een geheel. Ook hebben de leden tijdens de repetitietijden contact met elkaar gehouden via Zoom. Daarbij werd meerdere keren een gastspreker uitgenodigd. 

Maar niets is toch zo fijn als weer lekker samen musiceren en elkaar weer 'echt' ontmoeten. Helaas moeten de blazers nog heel even geduld hebben. Eerst moet meer duidelijkheid komen over de voorschriften voor hen omtrent het coronavirus. Hopelijk kunnen zij ook gauw weer van start.  

 

 

Bert Veld erelid van het OGSO

Na 10 jaar heeft het OGSO afscheid genomen van Bert Veld als voorzitter. Bert heeft deze positie op uitzonderlijke wijze vervuld. Na het doorgeven van de voorzittershamer 12 maart jl. werd hij daarom gehuldigd als erelid.

Bert was een bevlogen voorzitter. Hij nam onder andere een zeer actieve rol aan bij vergaderingen met de muziekschool. Ook heeft het OGSO prachtige concerten gehad, dankzij de contacten die Bert onderhield. Hij stond bekend als een voorzitter die niet schroomde om mensen aan te spreken om dingen geregeld te krijgen.

Op de avond van de huldiging waren alle leden, oud-leden en andere betrokkenen uitgenodigd. Er werd een muzikaal hommage gebracht in de vorm van de kindersymfonie van Leopold Mozart.

 

Verschillende personenhebben Bert toegesproken, waaronder de directeur van de muziekschool Henk Lubberdink. Natuurlijk had Bert zelf ook het een en ander te zeggen na dit alles! De avond werd afgesloten met een gezellige borrel.